Μύθοι και Αλήθειες

1) Μύθος: Ο μυελός των οστών και ο νωτιαίος μυελός είναι το ίδιο πράγμα.

Αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του μυελού των οστών και του νωτιαίου μυελού. Ο μυελός των οστών είναι αιμοποιητικός ιστός που δίνει γένεση σε όλα τα κύτταρα του αίματος, σε αντίθεση με τον νωτιαίο μυελό που θεωρείται νευρικός ιστός και δεν έχει καμία αιμοποιητική δράση.

2) Μύθος: Δεν έχω αρκετό χρόνο για να γίνω δότης μυελού των οστών.

Αλήθεια: Για να γίνεις εθελοντής δότης μυελού των οστών και να χαρίσεις ελπίδα ζωής σε έναν συνάνθρωπό μας, χρειάζονται μόνο 5 λεπτά από τον χρόνο σου.

3) Μύθος: Δεν μπορώ να γίνω δότης μυελού των οστών γιατί έχω αναιμία.

Αλήθεια: Τα ιατρικά κριτήρια για την δωρεά αίματος είναι πολύ διαφορετικά από αυτά για την δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών. Άτομα για παράδειγμα με αναιμία, άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν να γίνουν άφοβα εθελοντές δότες.

4) Μύθος: Υπάρχουν αρκετοί εθελοντές δότες μυελού των οστών. Δε χρειάζεται να εγγραφώ και εγώ.

Αλήθεια: Αν και υπάρχουν πολλά εκατομμύρια εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες σε όλο τον κόσμο, πολλοί ασθενείς δεν βρίσκουν συμβατό δότη. Σύμφωνα με τα στατιστικά, μόνο 1 στους 2.000 βρίσκεται τελικά συμβατός με κάποιον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση. Ο εμπλουτισμός των Τραπεζών με νέους δότες θα προσφέρει την πιθανότητα ίασης σε περισσότερους ασθενείς.