Αίτηση Εγγραφής Εθελοντή Δότη

Μπορείς και εσύ να γίνεις εθελοντής δότης μυελού των οστών με τέσσερα απλά βήματα!
1. Συμπληρώνεις τα στοιχεία σου στην παρακάτω φόρμα, όπου δηλώνεις την επιθυμία σου να γίνεις εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων.
2. Μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων περίπου, θα σου αποσταλεί ο φάκελος εγγραφής του εθελοντή δότη.
3. Συμπληρώνεις την αίτηση εγγραφής που εμπεριέχεται στο φάκελο και ακολουθείς τις οδηγίες για τον τρόπο συλλογής στοματικού επιχρίσματος (σάλιου).
4. Στέλνεις τον φάκελο στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (χωρίς χρέωση).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»
Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Λεβαδείας 8, 11527 Αθήνα

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΥ.

Αν βρεθείς συμβατός με κάποιον ασθενή, ειδοποιείσαι από το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ και γίνεται ένας πλήρης ιατρικός έλεγχος για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας σου. Στη συνέχεια θα προχωρήσεις στη δωρεά προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων.

Υπάρχουν δύο τρόποι συλλογής αιμοποιητικού μοσχεύματος:

Αφού ενημερωθείς διεξοδικά για τη διαδικασία δωρεάς και συζητήσεις οποιαδήποτε απορία σου με τους υπεύθυνους ιατρούς της συλλογής των αιμοποιητικών κυττάρων, θα αποφασίσεις με ποιον από τους δύο τρόπους επιθυμείς να προχωρήσεις στη συλλογή.

1)Συλλογή προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα

Η διαδικασία είναι απλή, όμοια της αιμοδοσίας, γίνεται με μηχάνημα κυτταραφαίρεσης και διαρκεί περίπου 3 ώρες. Προηγείται χορήγηση αυξητικού αιμοποιητικού παράγοντα (ουσία του οργανισμού που βοηθά στην αύξηση των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων). Σήμερα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος συλλογής. Δεν απαιτεί καμία αναισθησία και ουσιαστικά δεν αφαιρείται ποσότητα αίματος, καθώς φιλτράρονται και συλλέγονται μόνο τα απαραίτητα προγονικά αιμοποιητικά κύτταρα, με το υπόλοιπο αίμα να επιστρέφει μέσω κλειστού κυκλώματος πίσω στο δότη.

2)Λήψη μυελού των οστών στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία

Κι αυτή είναι μία απλή και σύντομη διαδικασία που γίνεται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης (λαγόνιες ακρολοφίες) όπου υπάρχει ο μυελός των οστών που δεν έχει καμία σχέση με το νωτιαίο μυελό ο οποίος βρίσκεται στη σπονδυλική στήλη. Επιλέγοντας την μέθοδο αυτή, θα παραμείνεις στο νοσοκομείο μία ημέρα.