Το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις επιστημονικές αλλά και τις κοινωνικές διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της εθελοντικής δωρεάς αιμοποιητικών κυττάρων και της μεταμόσχευσης μυελού των οστών , ώστε να βρίσκεται πάντοτε στην πρωτοπορία στη χώρα μας.
Έτσι, συμμετείχε στο 49ο συνέδριο του ΕΒΜΤ (European Blood and Marrow Transplantation) που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 23- 26 Απριλίου και αποτελεί την μεγαλύτερη διεθνώς επιστημονική συνάντηση που αφορά Στη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων(ΜΑΚ).
Στο συνέδριο συμμετείχαν χιλιάδες σύνεδροι απο τις περισσότερες χώρες του κόσμου και το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ εκπροσωπησαν ο επιστημονικός μας Διευθυντής. καθηγητής κύριος Στέλιος Γραφάκος και η βιολόγος μας Πηνελόπη Σαμαρά.

Σε πολύ ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις ,παρουσιάσθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορους τομείς , ιδιαίτερα στις Μ.Α.Κ ,οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της σοβαρής επιπλοκής της ΜΑΚ – , της νόσου μοσχεύματος εναντίον του ξενιστή – η ευρεία εφαρμογή των απλοταυτόσημων μεταμοσχεύσεων, που επιτρέπει την μεταμόσχευση και ασθενών που δεν έχουν συμβατό συγγενή ή εθελοντή δότη και Η μεγάλη ανάπτυξη των κυτταρικών θεραπειών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απο την πλευρά μας παρουσίασαν οι επιστημονικές συνεδριάσεις της παγκόσμιας ένωσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών (WMDA) με ποικίλα και ενδιαφέροντα θέματα , ενώ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους συνεργασίας με τους διευθυντές εκ των μεγαλυτέρων κέντρων δοτών , όπως του Anthony Nolan(Μεγάλη Βρετανία), Εzer Μizion(Ισραήλ) και το κέντρο δοτών της Πορτογαλίας.

Η συμμετοχή μας στο 49ο EBMT(European Blood and Marrow Transplantation)  ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και επωφελής!